Sosakjøtt

I Åkrafjorden er matretten sosakjøtt tradisjonelt sett brukt som søndagsmiddag eller som selskapsmat til store anledningar som bryllup, konfirmasjon eller barnedåp. Grunnen til dette er for det første at det smakar utrulig godt, i tillegg til at det er mat som held seg godt/fint og er lett å servera og å halda varmt. Tradisjonen seier poteter, grønnsaker og tyttebærsyltetøy som tilbehør, men det fungerer like godt med ris og saltat.
Dette treng du

For fire personar:

1 kg sosakjøtt ( terna biffkjøtt av okse)
4 ss melange
5 ss kveitemjøl
9 dl kjøttkraft / buljong
1 liten løk
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss melange til steiking

Slik går du fram
Brun mjøl og margarin nøttebrunt. Spe med kjøttkrafta/buljong litt og litt til du får ein passe tjukk saus. Sausen skal ikkje vera for tjukk. Tilsett krydderet.

Biffkjøttet skal vera oppdelt i terningar (2x2 cm). Brun kjøttet i melange og legg det over i sausen. La det trekka under lokk rett under kokepunktet ca. 1 time eller til kjøttet er møyrt. Smak til med salt og pepper.

Tips: 1 ss ripsgele eller ei snei brunost gjev fin smak på sausen. Ein kan óg tilsetje ein liten skvett med fløyte.